|

Арминий – може ли предателството да бъде оправдано?

ekranna snimka 2024 05 06 074127

На границата между старата и новата ера военната история на Рим се превръща в история за едно предателство. Първата среща между римляни и германски племена става през 102 г. пр. н. е. През 58г. Юлий Цезар побеждава германския водач Ариовост при Колмар. По-късно (през 4 г. н. е.) Август заповядва да се довърши завладяването на Германия. Римските легиони стигат до земята на херуските. Те са германско племе, границите на владенията им стигат до река Елба. В първите векове след новата ера те се обединяват с други германски племена (готи, бургунди, вандали, сакси и др.)

Арминий (17г. пр. н. е. – 21 г.)

Арминий е син на Сегимер, който е вожд на древногерманското племе херуски и съюзник на Рим. Известен е още като Херман. Арминий е племенник на Ингвиомер, който е сред най-почитаните мъже в племето. Заедно с брат си Флав  Арминий е изпратен да живее и да се възпитава в Рим, където научава латински език. Там братята са като заложници и с присъствието си гарантират лоялността на племето към империята. Арминий и Флав стават офицери в Римската войска. Като дългогодишен командир на геманските военни части в римската армия Арминий получава римско гражданство. Включен е в състава на конниците. На пръв поглед той успешно се вписва в програмата на Август за романизиране на германските вождове. Всъщност синът на вожда на херуските дебне търпеливо и очаква подходящия момент.

Предателството

През 8г. Арминий се връща при херуските започва подготовка за въстание срещу Рим. Брат му Флав остава на римска служба, не се включва във въстанието, но баща му и чичо му го подкрепят. Под водачеството на Арминий херуските въстават срещу Рим през 9г. и печелят решителната битка във Вестфалия (в Тевтобургската гора), където разгромяват три римски легиона, командвани от Вар.

След завръщането си в Германия Арминий става съветник на Квинтий Вар (Публий Квинтилий Вар). Вар е администратор, а не войн, свързан е по роднинска линия с династията на Юлиите. Това родство го кара да се държи като аристократ. Той е жесток и безмилостен управител на Германия и се доверява безрезервно на Арминий, приемайки го като повече римлянин от родените в Рим.

Вар налага мерки, които не са одобрявани от германските племена. Такава е например мярката по отношение на данъците. Вар ги изисква от германите в злато. Арминий използва недоволството на племената срещу Вар и сключва съюз с много германски племена, които преди това воювали помежду си. На практика Арминий ги обединява. Когато Вар чува за бунта на германите, Арминий е с него и го насочва по път, който се оказва засада. Сегест, друг вожд на херуските,  предупреждава Вар за готвения бунт и предлага на Вар да го задържат във връзка със заговора. Вар се доверява напълно на Арминий, не се отнася сериозно към предупреждението, защото смята, че то идва от лошите взаимоотношения между Арминий и Сегест. През 15 г. Арминий отвлича и се жени за Туснелда, дъщеря на Сегест, въпреки неговото несъгласие.  На Вар Арминий обяснява, че тръгва да събере германски племена в помощ на римляните. Всъщност той застава начело на бунта срещу Рим. Вар не изпраща разузнавателни отряди. Римляните не са в боеви строй, а се проточват в линия около 20 км. Арминий ги напада по дължина. Битката се превръща в поединичен ръкопашен бой. Вар не оценява правилно обстановката, а също и бойния дух на своите противници. До този момент той използва армията си за осъществяване на граждански проекти – строителство на мостове и изграждане на пътища. Това става една от причините за победата на въстаналите племена, под предводителството на Арминий. Друга причина за успешния бунт е фактът, че Арминий добре познава бойната тактика на римляните.

Загиват 15 – 20 000 римски войници. В резултат на въстанието границата на империята се установява на река Рейн. Почти всички римски войници са убити, а малкото останали са задържани в робство или принесени в жертва. Имало и такива, които са освободени срещу откуп. За да не попадне в плен, Вар и част от офицерите му се самоубиват. Арминий изпраща главата на Вар на Марбод, който също е силен германски вожд, с предложение за съюз, но Марбод я праща в Рим, където Август я погребва.

Използвайки спречкването на Сегест и Арминий, римският военачалник Германик отвлича Туснелда. Тя е бременна и ражда сина си Тумелик в затвора. Той расте в Равена, даден е в гладиаторско училище и се предполага, че е загинал при гладиаторско представление. Германик води успешни боеве с Арминий, но не успява да наложи отново властта на римляните над германите.

До 19г. Арминий воюва срещу Рим. Той е убит от роднини. Сам извършил предателство, вероятно Арминий става жертва на предателство. Има предположение, че убийството му е резултат от заговор на германски вождове, които не са доволни от популярността му.

Отгледан и възпитан от римляните, Арминий извършва предателство спрямо Рим. Оправдават ли предателството мотивите, които стават причина за измяната? Предателство или защита на бащините земи е всъщност битката при Тевтобургската гора.

Подобни статии