|

Електрическо въздушно такси – ще дойде ли време, когато хеликоптерите ще заменят колите?

ekranna snimka 2024 04 14 122147

 

Годината е 1958. Тя е емблематична в историята на роторкрафта. Сложено е началото на идеята за електрическо въздушно такси, която предизвиква голям интерес в авиационната общност. Б. Дж. Шрам основава компания, целта й е да пусне на пазара едноместен хеликоптер (Schramm Javelin), който се задвижва с двигател на моторна лодка със 100 к.с. Тестовете за прототип започват през 1961г. През август 1965г. хеликоптерът е в небето, след това версията е преработена – RotorWay Aircraft Inc. 250 хеликоптера са факт до 1970г. RotorWay днес е най-старата компания за хеликоптери в света, а също и най-голямата. От 1966 г. тя е собственост на служители. През 1967г. на пазара е пуснат Scorpion – първият сериен хеликоптер. Изработката му отнема около 600 часа. Неговата популярност  показва бъдещия напредък на компанията. Последван е от Scorpion Тоо, който е с двуместна кабина.

Проектът си поставя за цел минимални компоненти, лесна поддръжка и максимално удобство за потребителите. Издръжливостта на полета е 2 часа и 15 минути. Максималната скорост – 137 км/ч.

RotorWay посвещава следващите години на иновации и преодоляване на инженерни и дизайнерски иновации, приближаващи го до голямата цел – полетът с хеликоптер да е достъпен за клиенти по целия свят. RotorWay Javelin, наричан още Джавелин, превъзхожда ранните модели по отношение на дизайна, но не постига високо пазарно присъствие. Отстранен е първоначалният недостатък на прототипа – компонентите да са с ограничен живот. Натрупването на нови идеи в експерименталната авиация е съпътствано с полагането на основата за промени в различни области във връзка с разглеждането на хеликоптерите като лична собственост (цената тогава е била 6 000 $). Аудиторията на частните собственици на хеликоптер се разширява. Хеликоптерът става все по-достъпен за средния потребител. RotorWay се фокусира върху производството на хеликоптери за лична употреба.

През 2021 г. Rotor X Aircraft Manufacturing Company обявява, че излиза на пазара с нов проект – електрическо въздушно такси, подходящо за градска въздушна мобилност и с достъпни цени. Новият модел запазва ретро стила на корпуса от 60-те години, но изцяло електрическият дизайн прави хеликоптера по-лек и по-лесен за сглобяване.

Услугите на хеликоптерите – таксита могат да се резервират чрез приложение на смартфоните. Бизнесмените, които ги ползват, смятат, че въпреки засега високите цени, спестеното време е от един до четири часа. Въздушното такси успешно се справя с претоварения трафик на големите градове.

Подобни статии