|

Избягване на спорове чрез прехвърляне рискови опоненти на трети лица

ekranna snimka 2023 11 16 210748

В много случаи правим преценка, че не можем да спорим с опонент, защото той може да ни причини щети. В подобна ситуация може чрез правилен подход да го прехвърлим на трето лице, което може да се справи по-добре от нас с опонента.

Животът разполага с доста примери в това отношение. Може да илюстрираме тактиката с една известна басня от Лафонтен (1621 – 1695), разказваща за срещата на глупак и мъдрец. Докато се разхождал, един мъдрец видял глупак, който го приближил и започнал да го замеря с камъни. Мъдрецът преценил точно своя опонент и му предложил да му плати с пари за усилията, които полага, докато хвърля камъни. Дал му малка сума и му показал друг човек, който седял до едно дърво. Мъдрецът казал на глупака, че третият човек е много богат и ще му плати много повече пари, ако отиде да го замеря с камъни. Посъветвал го да събере повече пари, за да бъде по-голяма печалбата. Глупакът се спуснал да събира камъни и да ги хвърля по богаташа, но вместо да му плати, човекът повикал слугите си, които здраво го набили:

Ти от безумния как би се отървал?

Със бой? Но ако слаб си, май не бива.

С друг силен гледай да го спречкаш ти,

Той вместо тебе ще го усмири.

Така мъдрецът прехвърля опонента си на трето лице, което се справя по-добре със ситуацията. Лафонтен завършва богословие и право в Париж и в басните му откриваме мъдростта на тези две науки. Ценността на поуките в басните му се доказва от дълголетието им.

Подобни статии