| |

Какво можем да научим от човека, който продаде Айфеловата кула

eiffel tower 442943 1280

Виктор Лустиг

Виктор Лустиг е професионален мошеник, който успял да продаде Айфеловата кула. Това е една от най-дръзките измами, които историята познава. Той често казва, че не разбира скуката в живота на честните хора. Роден е 1890г. в Австро-Унгария. Владее английски, немски, френски, чешки и италиански.  „Работи“ като уличен измамник, крадец, джебчия, просяк, гледач на карти, а в смъртния му акт като професия е записано „чирак продавач“. През Първата световна война мами пътуващите между Франция и САЩ на презокеански кораби. В кариерата си на мошеник е издирван от 45 правоприлагащи органи под 25 псевдонима.

Продажбата на Айфеловата кула

Пресата през 1925г. отделяла много внимание на финансовата криза във Франция и като илюстрация на положението се посочвали разходите за поддръжка на Айфеловата кула. Това довело Лустиг до идеята за нейната продажба и се заел с подготовката на продажбата. Направил фалшиви бланки на Министерството на финансите, подбрал шест жертви (богати търговци), изпратил им покани за среща в престижен хотел. Лустиг обяснил на гостите си, че Айфеловата кула трябва да бъде бракувана, но правителството се притеснява от общественото недоволство, което ще предизвика това. Сделката за продажбата на кулата по желание на правителството трябвало да бъде направена преди обществото да разбере за решението. Съобщил на търговците, че очаква тяхната оферта до един ден. Един от тях (Андре Поасон) решава, че сделката е добра, но жена му проявява съмнение, което Лустиг разсеял, като поискал подкуп, който бил платен.

С куфар, пълен с пари, Лустиг е във Виена, когато измамата е разкрита.

Урокът

Урокът при решаване на спорове е – влез в спора смело, защото тогава си убедителен и може да продадеш и Айфеловата кула.

 

Подобни статии