| |

Никога не блести повече от краля – урокът, научен от Никола Фуке

ekranna snimka 2023 10 01 130006

 

Никола Фуке

Никола Фуке (1615-1680) е френски финансов министър (от 1653) по време на управлението на Луи XIV. Привърженик е на кардинал Мазарин и започва да го подпомага, като взема значителни суми от кралската съкровищница. Постепенно извършва крупни финансови операции и става много богат. След смъртта на Мазарин, който е бил покровител на Фуке, към поста финансов министър се устремява Жан-Батист Колберт, който решава да унищожи репутацията на Фуке, като покаже нередностите на финансовите му операции. Три години продължава процесът срещу арестувания Фуке. Краят на неговата кариера е присъда за присвояване. Осъден е на прогонване, а кралят променя присъдата на доживотен затвор. Умира в крепостта Пигнерол.

Дворецът Во-льо-Виконт

В рекламен слоган на двореца днес четем: „Замъкът, който предизвика завистта на Краля Слънце“.

Дворецът на Фуке е Во-льо-Виконт. Той е изграден в стил бароков класицизъм. По него работят известни архитекти (Луи Льо Во, Андре Льо Нотър) и художници (Шарл Льобрюн). Три села е трябвало да отстъпят територията си за нуждите на двореца, към който има градина и парк. Общата площ е 500 хектара. Интериорът включвал мраморни маси със златни крака, златна посуда, скъп брокат, огледала, скулптури, картини.

Урокът

Фаталната за Фуке дата е 17 август 1661г. На този ден Фуке поканил 6 000 гости, включително и краля. Когато Луи XIV пристига, е раздразнен от това публично излагане на показ на богатството на Фуке. Неговите дворци в и около Париж изглеждали несравнимо по-бедни. Не минава и месец след посещението на краля в замъка на Фуке (на 5 септември 1661г.) Фуке е арестуван за присвояване на държавни средства и построяването на крепост без съгласието на краля, което според обвинението представлявало опасност за държавата. Така се ражда легендата за завистта на краля и урокът, който получил Никола Фуке – „Никога не блести повече от краля“.

На снимката: Дворец Во-ле-Виконт – страната откъм градината (юни 2015 г.)

Подобни статии