|

Паметникът на Емил Димитров в Плевен – спорове „за“ или „против“ премахването му

ekranna snimka 2023 11 08 153750

Синът на певеца – Емил Димитров-младши, депутати от региона и граждани спорят с община Плевен относно двуметровата бронзова фигура  на известния наш изпълнител.

Паметникът

Емил Димитров (1940-2005) е знакова фигура за град Плевен. Средствата (35 хиляди лева) за построяването на паметника са събрани с дарителски инициативи, започнали през 2016,  от граждани, художници и неправителствени организации. Към тази дарителска кампания се включва и Министерството на отбраната. То дарява материала за изработването на скулптурата – месинг, извлечен от 925 гилзи от артилерийски снаряди. Паметникът е открит на 15 май 2018г. на площад „Възраждане“ в Плевен от Христо Домусчиев. До появата на паметника единственият мемориален знак в родния град на певеца е барелеф, поставен на родната му къща на улицата, която също носи неговото име.

Мотиви „за“ и „против“ премахването:

Естетическа стойност на монумента

Истинският образ на певеца не е пресъздаден в скулптурата нито в стилово отношение, нито с оглед отправено послание – това е тезата на страната, която влиза в спора с идеята за премахване на паметника. Синът на певеца също споделя тази теза и допълва, че неговото мнение не е потърсено при изграждане на паметника.

Опонентите смятат, че чрез паметника се съхранява жива музиката на Емил Димитров. Актьорът Христо Домусчиев, израснал заедно с Емил Димитров в Плевен, казва: „Портретно паметникът е абсолютно точен. Просто на него Емил Димитров оживява. Що се отнася до пластиката на тялото, този жест, с който ръката му показва, това е жестът на „Ако си дал на този свят“. Преди откриването на паметника Константин Симеонов – Костика (автор на монумента) споделя: „Ние живеем с музиката и творчеството на Емил. А ние, като творци, мисля, че беше съвсем нормално да реагираме и да влезем в духа на времето, на музиката му, на самия него като личност“.

Издигането на паметника е незаконно

Липсва документация във връзка с паметника, както и решение за издигането му – това са аргументите на страната по спора, поддържаща идеята за премахването на скулптурата. В същото време на откриването на паметника присъства кметът на Плевен Георг Спартански, който заявява: „Горди сме, че живеем в град, който е дал на света изобилие от огромни таланти“. Дарителската сметка, по която са събрани 35 хиляди лева за изграждане на паметника, е сметката на Община Плевен. Разположението на мястото е определено от кметската управа на града. Всички тези факти насочват към законност. Събирането в една картина на кмета (олицетворение на законността), сметката на Община Плевен, кметската управа на града и възможността за незаконност на строежа също ражда въпроси, които могат да бъдат повод за спорове за тясната и широката рамка на закона.

Необходимост от конкурс

За построяването на такъв паметник е необходимо ново провеждане на конкурс и допитване до обществеността – това предлагат поддръжниците на идеята за премахване на паметника. Предложението изглежда странно след твърдения в медиите през 2018г., когато е открит паметникът, че проектът за него е избран с национален конкурс.

Окончателното решение на спора ще бъде взето от Общинския съвет на града при някое от следващите заседания. В споровете „за“ или „против“ премахването на паметника на Емил Димитров се преплитат различни гледни точки на ниво естетика и законност. Всяка от страните набира съмишленици, съюзници. Добре е и двете страни по спора да погледнат към голямата картина – необходимата почит към големия наш музикант.

Подобни статии