Разрешаване на спорове при слоновете

ekranna snimka 2024 04 25 094417

 

Слоновете са гиганти, които са наследници на мамутите и мастодонтите. Днес мъжките африкански слонове са най-големите сухоземни животни (тегло – 7 000 килограма, височина – 4 метра). Стадата на слоновете се водят от най-възрастната женска. Интелектът и паметта на тези животни ги правят сравними с хората (мозъкът на човека е четири пъти по-малък от този на слона).

Спорове на слоновете със съперници

При разрешаване на спорове помежду си слоновете могат да бъдат изключително опасни. При конфликт те използват хобота, главата, бивните, ушите и опашката си. Когато се ядоса, слонът разперва уши и заема заплашителна позиция. Бивните на слоновете са най-честото оръжие при съперничество. С тях животните могат да провокират агресия. С хобота слонът подушва въздуха и усеща опасността. В хобота на слона има 40 000 мускула, което го прави гъвкав, пъргав и здрав. (За сравнение – мускулите на човека в цялото му тяло са 639.) В хобота на слона няма кости. В спор с други слонове хоботът се използва за заплашителни жестове или за истинска битка.

Споровете на слоновете с други животни

Когато усети опасност, женският слон успешно използва метода на заблудата, като държи главата си високо, разперва уши и създава представата, че е по-голям, отколкото е. Змиите са сред малкото естествени врагове на слоновете. Едно ухапване на кралската кобра е достатъчно, за да убие слон. Възрастните здрави слонове нямат много естествени врагове, но малките слончета могат да бъдат нападнати от лъвове и други хищници.

Бойни слонове

В древността опитомените слонове са използвани във войните. Наричат ги „танковете на античността“ и „жива тежка артилерия“. Маурийската империя в Индия, Кхмерската империя в Индокитай са изградени с помощта на бойни слонове. Когато Александър Македонски предприема поход в Индия, се среща с армията от слонове на делхийския раджа.

Ханибал използва бойни слонове и с тях картагенският военачалник побеждава Рим. Той предприема трудно пътуване през Алпите и много слонове загиват от студа. С оцелелите разбива римските легиони при Кана. В произведенията на изкуството е изобразяван на слон. Военачалникът го язди като символ на статут. Личният му слон се казва Сурус (означава „Сириецът“). Той е без един бивник. Влизайки в боя на гърба на своя слон, Ханибал има по-добра видимост към бойното поле и това му дава възможност да отправи точните заповеди до фланговите си части. Ханибал е гениален тактик и това го прави един от най-известните генерали на всички времена. Когато прекарва слоновете през река Рона, Ханибал използва интересна тактика, пресъздадена в изкуството. Маскира животните с пръст и дървета, а начело поставя женски слон. Това кара мъжките да го последват.

Споровете на слоновете с човека

Слоновете са в тесни взаимоотношения с човека от древността и това ги прави част от фолклора, религията, изкуството и литературата на много народи. Днес ловците и бракониерите, които търгуват със слонова кост, са най-големите врагове на слоновете. Азиатският слон е обявен за изчезващ вид от Международния съюз за опазване на природата. Унищожаването на естествените местообитания на тези бозайници е една от причините за неразрешимите им спорове с човека. Южноазиатските и африканските страни имат голям естествен прираст, което води до ограничаване на ареала на слоновете.

Едно интересно проучване на Пекинския педагогически университет в Китай търси причините за факта, че все повече слонове се раждат без бивни. Установено е, че азиатските мъжки слонове са станали носители на ген, който пречи на бивните да растат, а промените на генно ниво са в резултат на преследването на животните заради бивните им. Според учените слоновете с малки бивни по-рядко са преследвани от бракониерите, те оцеляват и запазват своя ген в еволюцията на този вид.

Статистиките сочат, че слоновете са сред животните, които годишно убиват най-много хора. В животните или в хората е вината за фаталните спорове между тях?

 

Подобни статии