Спорни моменти при името „наполеонов комплекс“

ekranna snimka 2023 12 07 070732

 

Наполеон I, император на Франция (1769 – 1821) е спорна фигура в културната история на Европа. В продължение на 12 години той води войни, в които са погубени милиони животи. Един от многото спорове, свързани с него, е терминологизираното в психологията понятие наполеонов комплекс.

Терминологизираното в психологията понятие наполеонов комплекс

Във връзка с физическите размери на френския император популярност набира понятието наполеонов комплекс. Според психолозите това е синдром на ниските господа, защото се наблюдава при мъжете. Ниските физически размери според изследванията водят до ниско самочувствие. А според учените хората с ниско самочувствие са по-склонни към насилие и агресия. Комплексът се проявява на работното място, в семейството и в обществото. Ниските господа имат силно желание да участват в съревнования и да се състезават с околните. Те внимателно наблюдават околните, защото смятат, че им се подиграват за размерите. В същото време са склонни да унижават хората около себе си, да приемат като вярно единствено своето мнение. Привържениците на теорията за наполеоновия комплекс смятат, че мъжете, които са недоволни от физическите си размери, изпитват желание да се самодокажат, като завладяват, воюват и побеждават. Войните, които Наполеон води в Европа, са един от аргументите за съществуването на наполеоновия комплекс.

Спорове за името наполеонов комплекс

Споровете във връзка с физическите размери на Наполеон днес се водят с нови аргументи. Специалистите смятат, че представата за френския император е погрешна и е възникнала от различието между френските и английските мерни единици. Според френските размери височината му е 165 см, но според международните мерки тя е около 168 см. Той е бил по-висок от средностатистическия французин тогава. Всъщност мерките му съвпадат с тези на Чърчил например. Наполеон не е бил нисък, но гордостта му е била наранена от разпространяваните слухове за размерите му. Спорен е и въпросът имал ли е Наполеон наполеонов комплекс.

Слухът за ниските размери на пълководеца тръгва още по негово време и при цялата власт, която била съсредоточена в ръцете му, той не могъл да се справи с него. Векове след смъртта му слухът за размерите на императора продължава да бъде обект на спорове. Има различни версии по въпроса как е възникнала мълвата. Една от тях е версията, че на всички картини, на които императорът е изобразен в цял ръст, той е заобиколен от по-високи мъже. Друга версия вижда началото на мита в карикатурите на британския художник Джеймс Гилрей, в които императорът е представен малък, като държи в ръцете си голяма сабя.  Известните политици и тогава са съпътствани от пропаганда, насочена срещу тях и в случая с Джеймс Гилрей ръстът на императора става повод за шеги и подигравки.

Ръстът на Наполеон е 5 фута и 2 инча, което е 167 см. Данните са от аутопсията, която е извършена от личния му лекар – Франческо Антомарки. Тежал е 72 кг.

Подобни статии