| |

Спорове при злоупотреба с власт

lion 6359892 1280

 

Злоупотребата с власт е извършване на незаконно действие по време на служба, използването да дадената власт за придобиване на лични облаги, насилие (по-скоро вербално, отколкото физическо) и тормоз, груб контрол.

Споровете за злоупотреба с власт се срещат в работата, политиката, семейството, при кредитори, при религиозни институции.

В политиката примери за злоупотреба с власт са корупцията, търговия с влияние, използването на общински жилища за лични цели. Известно е в България т. нар. дело „Барселонагейт“. Прокуратурата в Милано е повдигнала обвинение за злоупотреба с власт на италианския премиер Силвио Берлускони, който като клиент на мароканска проститутка, използва служебното си положение, за да я освободи, след като е била арестувана за кражба. Скандален е примерът за злоупотребата с власт на френския президент Франсоа Оланд, който използвал държавните пари на данъкоплатците за лични цели, например огромни суми за луксозни възглавнички и 10 000 на месец – заплата за личен фризьор.

Един от най-известните примери за разследване на ФБР за злоупотреба с власт е шерифът Джо Арпайо, който е работил в полицията, във ФБР и 5 пъти е преизбиран като шериф. Той е известен в САЩ като железен човек и преди време е този, който поставя въпроса дали Обама има пълноценен документ, че е американски гражданин. Използвайки властта си, той е задържал латиноамериканци, без да има доказателства, че са нелегални имигранти. Настанил е в големите горещини на палатки в дворовете на затворите 2000 арестувани, на които е забранил кафе, пушене, гледане на телевизия. Принуждавал е всички затворници да полагат общественополезен труд (чистене, метене, миене на помещенията). Разследването завършва с помилване на Джо Арпайо от Тръмп, който пише в Туитър: „Имам удоволствието да Ви информирам, че току-що дадох пълно помилване на 85-годишния американски патриот, шериф Джо Арпайо. Той запази Аризона в безопасност“.

Такива спорове възникват не само в работата и в политиката, но и в семейството. Когато единият от съпрузите няма ресурсите да напусне другия, той може да стане жертва на домашно насилие. Родителите също може да оказват насилие над децата. В тези случаи домашното насилие е злоупотреба с власт.

Под заплахата да лиши своя подчинен от нещо, властимащият го принуждава да извърши действия и задачи, които не са във връзка със служебните му задължения. В служебната йерархия властимащият може да принуди своите подчинени да работят за негово лично облагодетелстване. Да си спомним „Приказка за стълбата“ от Х. Смирненски. Често, изкачвайки се по стълбата на властта, хората сключват „сделка с дявола“ и забравят за морал и ценностна система. Споровете за злоупотреба с власт имат и етичен контекст. Примерите естествено сочат, че колкото по-високо в йерархията е дадена личност, толкова по-голяма е вероятността да извърши тази злоупотреба.

Злоупотребата с власт (ex abuso potestatis) може да доведе до отстраняването на даден служител от работа. В законите на много страни това е криминализирано деяние и съответно се наказва. В България много ръководители на държавни институции (от най-високите етажи на властта до местните „васали“ в малките селища)  принуждават подчинените си да извършват действия, които са в разрез с техните убеждения. Твърде малко от тях биват привлечени като обвиняеми и причината е, колкото и абсурдно да звучи, именно наличието на власт.

 

Подобни статии