| | | |

Спорове за сватбата: традиции и законност

rings 684944 1280

Сватбата е ритуал, в който се срещат традициите, суеверията, религията, историята на душевността и бита на различните народи, но в същото време е обвързана със законност, защото след завършването на сватбените обреди хората стават официално признати за семейство, което ще има свой самостоятелен живот. Бракът е институционализиран съюз и публично трябва да бъде признат от лице, което има законовото право да го направи. В България законният брак се сключва при ритуал от общинските органи, кметове или упълномощени лица. Църковният брак, който е съобразен с източноправославната християнска религия, е морален, но не и законен акт и с него не може официално да се узакони сключването на брака.

Южен Судан

По света противоречията между традициите и законността са свързани често с различни суеверия. Така например в Южен Судан племето „неур“ приема като начало на брака раждането на второто дете. Преди този момент съжителството на двамата съпрузи не се приема официално и законно за брак и младоженецът има право да разтрогне брачната връзка.

Кения

В Кения, след като булката каже „да“, трябва да бъде оплюта от баща си по главата и гърдите. Това не се възприема като унижение или тормоз, а се смята за предпазване от уроки. Сватбата обаче се провежда след като момичето забременее. Бъдещият съпруг пък трябва да живее един месец, облечен в женски дрехи.

Венецуела

Във Венецуела гражданската церемония за узаконяване на брака трябва да предхожда сватбената церемония поне с две седмици, срокът може да е и по-голям. Той зависи от имотното състояние на семейството и сватбата в богатите семейства продължава по-дълго от тази в бедните.

Холандия

В Холандия, за разлика от Венецуела,  сватбеното тържество се провежда преди брачната церемония.

Индия

В Индия може да се сключи брак на 16 години, но може да се сключи и на 5 години.

Иран

По закон мъжът в Иран има право на 4 съпруги само ако по-голямата съпруга се съгласи. След съгласието й всички останали имат равни права.

Тибет

В Тибет е точно обратното. Жената има право да има двама съпрузи.

Туркменистан

В Туркменистан цената на булката е от 15 до 20 000 щатски долара и така съвсем законно родителите на момичето подобряват финансовото си състояние.

Дагестан

Правата на младоженката в Дагестан са строго ограничени след сватбата. Тя не трябва да се появява ненужно пред очите на свекъра си и да говори с възрастните мъже, които са близки роднини на мъжа си.

Чечня

Забранено е да разговаря с роднините на мъжа си и на булката от Чечня. Забраната за говорене важи и за целия ритуал на сватбата. Ако момичето се поддаде на възможни провокации, това се приема като проява на глупост. Смята се, че тя няма да е добра съпруга и сватбата се отменя.

Бали

Сватбената традиция на Бали пък изисква ваденето на 6 зъба на младоженците.

Борнео

В Борнео младоженците нямат право да отидат до тоалетната три дни след брачната церемония, така че в дните преди тържеството те просто забравят за храна и вода. Тази традиция се възприема като тест за силата, волята и организмите на младоженците.

Нигерия

На физически тест – бой с пръчки е подложен бъдещият младоженец от едно от племената в Нигерия. Многобройните роднини на булката се подреждат, бъдещият съпруг преминава през тълпата, която го бие с пръчки. Само ако премине теста може да сключи брак.

Руанда

В Руанда след сватбата съпрузите имат право да се бият, да хапят и да се драскат няколко седмици и само през нощта. Това е свързано с убеждението на хората там, че след този ритуал младоженците се отърват от гнева, следователно скандали и тормоз  в семейството няма да има.

Непал

В Непал бъдещите майки на съпрузите сключват предварителен договор 15-20 години преди сватбата.

Цялото разнообразие от сватбени традиции по света съответно е обвързано със законността и напомня, че спецификата на законите на всеки народ също са рожба на неговата традиция.

Подобни статии