|

Тактиката „варене на бавен огън“ при спорове

ekranna snimka 2023 11 28 103013

Двама от най-силните шахматисти на всички времена са Карпов и Каспаров. Те играят един срещу друг 235 партии. От тях Карпов печели 23, губи 33 и завършва наравно 179 пъти. В последната схватка за шампионската титла между Анатолий Карпов и Гари Каспаров Карпов губи титлата. В книгата „Животът като партия шах“ Каспаров споделя, че дължи успеха си в последния спор на тактиката „варене на бавен огън“.

Тази тактика се състои в задържане на централните ходове и постепенна атака по фланговете. В нея времето се очертава като особено важен фактор.

При „варене на бавен огън“ се избягва пряк сблъсък още в началото на спора. Трябва да запазим аргументите си колкото може по-дълго, те остават неизвестни за опонента ни. Стратегията на практика оказва психологически натиск на противника и влошава неговата позиция. Тактиката „варене на бавен огън“ понижава нивото на сложността на спора, в същото време повишава качественото преимущество. За известно време двете страни са в неопределено положение.

„Моят метод на „варене на бавен огън“ имаше още един плюс – подтикваше Карпов към цайтнот“. – казва Каспаров. Всеки спор е ограничен във времето и това увеличава вероятността от грешки. Много спорове са загубени точно заради лошото управление във времето.

Тактиката принуждава противника да прави мъчителен избор между силни и сигурни ходове. Колкото „по-бавен е огънят“, толкова по-силен е натискът върху опонента.

Гари Каспаров има 2-ро ЕЛО (игрален коефициент, система за относителната оценка на силата на играча) за всички времена.

Подобни статии