| | | |

Започна мега спорът между САЩ и Гугъл

google 76517 1280

Започна мега делото САЩ срещу Гугъл по обвинение за незаконно постигнат монопол в бизнеса с търсачки. Това дело може да продължи поне още 10 седмици, но възможността решението да се обжалва прибавя вероятността то да бъде удължено с години. Това е най-големият спор с технологична компания през последните десетилетия. Още през 2020 от администрацията на Тръмп започва подготовката за делото и събирането на доказателствата. Към спора са привлечени над 100 свидетели, сред които бивши служители и ръководители  на Гугъл и други ИТ компании.

Правителството на САЩ като страна по спора

Според правителството на САЩ, като страна по спора,  Гугъл по незаконен път е постигнала доминиращото положение на най-голямата търсачка в света, като е сключвала сделки с мобилни оператори, а също и с производители на смартфони, в които сделки търсачката Гугъл е наложена по подразбиране в продуктите. Така Гугъл е ограничила незаконно останалите доставчици. Позицията на правителството на САЩ е, че не толерира нелоялни търговски практики в дигиталния бизнес.

Гугъл като страна по спора

Гугъл е пусната през 1998 и към момента има 90% доминация на пазара. Като другата страна по спора, смята, че е участник в реална конкуренция и е предпочитана от потребителите, защото доставя продукт с най-добро качество, а не защото ограничава конкурентите. Хората използват търсачката, защото искат, а не защото им се налага.

Делото показва, че господството на ИТ гигантите може да бъде оспорено. Изходът на този спор е от значение за всички, той може да промени интернет търсенето и пазара. Възможно е и принудителното разпадане на търсачката. Ако съдът наложи санкции на Гугъл, компанията може да преразгледа начина, по който предлага услугите си.

 

Подобни статии