| |

Уроците на Сун Дзъ за разрешаване на спорове

ekranna snimka 2023 09 29 095933

Сун Дзъ (544г. – 496г. пр.н.е.) е автор на „Изкуството на войната“. Тази книга е оказала влияние върху цялата китайска и азиатска култура и продължава да дава полезни уроци в различни области от човешката култура до днес. Успешно може да се използва и при разрешаване на спорове. Ето няколко полезни урока, които могат да ни помогнат:

Предварителна подготовка

Тя обхваща дейности от различно естество. Противникът трябва да бъде проучен детайлно. Победата в спора ще е по-лесна, ако са изяснени възможностите на противника. „Първо бъди като невинна девица – противникът ще ти отвори вратите си. После бъди като отскубнал се заек – и противникът няма да успее да приложи защитни мерки“ – този урок на Сун Дзъ всъщност е очертаване на стъпките към победата във всеки спор. Когато знаем плановете на противника, можем лесно да ги осуетим, но нашите планове трябва да са „непроницаеми като нощта“. Освен това предварителната подготовка в даден спор ни дава възможност за предвиждане. Всяко предвиждане всъщност накланя везните в наша полза.

Алтернативи на спора

„Сто пъти да влезеш в битка и сто пъти да победиш – това не е най-доброто. Най-доброто е да победиш чуждата армия, без да се сражаваш“ (Сун Дзъ). Всеки спор може да бъде спечелен, преди да бъде започнат и изисква да бъдем гъвкави, като непрекъснато търсим алтернативи. Трябва внимателно да сравним своите предимства и недостатъци в спора с предимствата и недостатъците на другата страна. Ако вече сме използвали дадена тактика и сме спечелили спор с нея, не трябва да я повтаряме. Противникът може да е проучил победите ни. Сун Дзъ предлага да се възползваме от безкрайното разнообразие на обстоятелствата. „Никога не притискай отчаян враг твърде много“ – съветва Сун Дзъ. В отчаянието си хората са способни на всичко. Затова на противника трябва да бъде оставен изход за изтегляне – „Покажете им начин да спасят живота им, така че да не са готови да се бият до смърт, за да можете да се възползвате от това, за да ги атакувате“ (Сун Дзъ). В спора трябва да оставим изход на противниковата страна. В историята има безброй примери на победа, извоювана от отчаяни до смърт противници. Безизходността може да преобърне всеки спор.

Стратегията на забавяне

Забавянето е необходимо, за да се концентрира енергията и силата. Всяка открита грешка в хода на спора трябва да бъде поправена веднага. В спора побеждава този, който знае кога трябва да спре. В същото време победата не обича продължителността в споровете. Правилният подход е да не се прибързва, но и да не се отлага твърде дълго. Трябва да се изчака правилен момент за действие.

Използване на съюзници в спора

По отношение на съюзниците Сун Дзъ съветва да не се привлича за съюзник враг, който е по-силен от нас. При неизбежната необходимост да бъде вкаран такъв враг трябва договореността на съюза да бъде по наши, а не по негови условия. Когато включваме съюзници трябва да бъде с това, което те очакват и разпознават. Съответно съюзниците трябва да бъдат вкарани в предсказуеми модели за реакция. В същото време е необходимо да попречим на противника да влиза в съюзи и да обединява силите си.

Използване на измамни трикове

Такъв например е създаване на илюзия за отказ от спора, ако противникът е по-мощен. Според Сун Дзъ, когато трябва да сме нападателни, трябва да изглеждаме като неспособни за нападение. Противникът трябва да вярва, че сме неактивни – „яви се слаб, когато си силен и силен, когато си слаб“.

Името Сун Дзъ означава буквално „майстор Сун“, преносно –  „Господар Слънце“ и се свързва с победа в конфликтни ситуации. „Можеш да загубиш войната само ако сам се оттеглиш от нея“ – учи Сун Дзъ. В този смисъл постоянството при водене на спор става един от ключовите фактори за победата. Друг фактор е мотивацията – „Никой не трябва да извежда армията си на бойното поле, подбуждан от злоба, никой не трябва да се сражава заради честолюбието си (Сун Дзъ). Влизайки в спор, трябва да сме сигурни в правилната си мотивация,  да вярваме в себе си, да ценим светлината, да мразим тъмнината, да приемем слабостите си и да признаем силните си страни.

 

Подобни статии