GTA – една игра и много спорове

gamer GTA 6

GTA е легендарно заглавие, което през годините е обект на много спорове.

Grand Theft Auto (GTA) е поредица от игри в жанр – екшън и приключения, свързани с шофиране и стрелба. Серията е създадена от Дейвид Джонс и Майк Дейли. Името е свързано с кражба на моторни превозни средства в САЩ. Класирана е като една от най-продаваните видеоигри. Само през първите 72 часа след излизането на играта, тя реализира 1 милиард $ доход, което е рекорд в развлекателната индустрия. Петата част се смята за една от най-добрите игри в света.

Споровете при приемането на играта са свързани с насилствените теми. Противниците на играта я определят като „пропагандираща престъпен начин на живот“. Някои феминистки организации поддържат тезата, че играта внушава женомразство чрез завоалирани критики към феминизма. Политически организации се обявяват против сцените, в които има битки с чернокожи гангстери. В една от мисиите например героят измъчва персонаж с цел получаване на информация. Такива сцени в Япония са цензурирани. Група фенове пък получават код, свързан с играта, споделят го онлайн и с него добавят нови асети към оригиналните игри. Разработчик успява да обори иска им за авторско право, като заявява, че кодът им не е „точно идентичен“ с оригиналния, а за видеоигрите се прилагат законодателните решения относно компютърните програми.

Против играта са водени много съдебни дела, някои от които например за убийства „приписвани“ на играта. В Тайланд играта е забранена заради инцидент от 2008г., при който мъж отнел живота на шофьор на такси, а при разпита обвинил GTA, защото там убийствата изглеждали безнаказани. Съдебните решения по такива дела включват тезата, че играта не може да бъде причина за извършване на убийство.

Холивудска звезда завежда съдебен иск с широк обществен отзвук срещу създателите на играта. Актрисата ги обвинява в използване на нейния публичен образ. Тя смята, че един от персонажите в играта, е нейно копие като стил и дрехи. Оказва се, че това не е първият подобен съдебен спор на момичето, а този факт насочва към истинските й цели.

Въпреки всички спорове GTA си остава легендарно заглавие с много фенове.

 

 

 

Подобни статии