Може ли роботите готвачи да са отговор на въпроса за недостига на работна ръка в кетъринг индустрията по целия свят?
Хонконг става един от големите производители на хуманоидни роботи и в това отношение се изправя срещу световните технологични гиганти. Инвестициите там в последно време скачат значително. Хонконг вече планира да направи 30 000 роботи готвачи, които приготвят ястие за три минути. Очакваните приходи са 2 милиарда хонконгски долара. Това са кухненски роботи на следващо пето ниво. Целта на създаването им е да помогнат за справянето с недостига на работна ръка в кетъринг индустрията по целия свят, както и с проблемите на нарастващите оперативни разходи.
През 2012г. професорът по химия Чен Гуанхуа открива ресторант в Хонконг. След това се изправя пред проблема с голямото текучество на готвачи. Четири години по-късно създава своя рецепта за успех – решава да направи кулинарен робот. През 2018г. основава компанията Hestia Technology Limited, която променя кулинарния свят с иновативни роботизирани кухненски системи. Днес неговият робот приготвя ястие без човешка намеса – за две до три минути от началото до края. Професорът от университета в Хонконг изтъква като предимство на системата това, че „може да настройва фино процесите на готвене и менютата“.
Процесът е напълно автоматизиран и е без човешко участие във всички аспекти – извличане на съставките, подготовка, сервиране, почистване. След като избере ястие от таблета, роботът извлича съставките, които са предварително опаковани. Добавя подправки и масло, запържва или задушава храната. После сгъстява соса и подрежда ястието. След края на процеса за 15 секунди роботът измива оборудването и започва готвене на следващото ястие. Роботите обработват 60 чинии на час, независимо от времето на деня и броя на поръчките.
Създадената система може да замени трима готвачи, които приготвят над 200 ястия. Менюто е разнообразно – включва китайски и международни рецепти. Създадена е облачна платформа (SyncKitchen Cloud) с библиотека от рецепти на топ готвачи от цял свят. Чрез нея ресторантьорите имат възможност да адаптират времето за готвене, температурите и нивата на подправки.
Технологията на Hestia Technology Limited е патентована и гарантира контрол и прецизност на готвенето, количествата на съставките и температурите.