| | |

Мисли от Хенри Кисинджър, които са обект на спорове

ekranna snimka 2023 09 30 101459

 

В периода 1969 – 1975 Хенри Кисинджър е съветник по националната сигурност на президента на САЩ, а от 1973 до 1977 е държавен секретар на САЩ. През 1973г. става носител на Нобелова награда за мир във връзка с принос за прекратяване на Виетнамската война, разведряване на отношенията със Съветския съюз и поставяне начало на добри отношения с Китай. Тази награда изглежда спорна, предвид споровете, които извиква неговият светоглед. Ценностната скала на Кисинджър тотално отрича мира. Ето какви са стълбовете, на които е построена тази ценностна система.

За, а не против убийствата

Кисинджър завършва Харвардския университет през 1950г. като бакалавър по хуманитарни науки, а по-късно получава и степените магистър и доктор по тези науки. На фона на „хуманитарни“ трудно се вписва фактът, че бившият държавен секретар на САЩ смята за нормално да се погазват законите и да се жертват невинни животи. Оксиморонът „хуманитарен“ – „за, а не против убийствата“ не може да не предизвиква спорове. Кисинджър одобрява убийствата – „Всичко, което лети или всичко, което мърда“ ще стане жертва на бомбардировките в Камбоджа. Това става ясно от телефонен разговор на Кисинджър с генерал Хейг (1970г.) В началото Кисинджър крие от американското общество бомбардировките в Камбоджа. Много въпроси възникват и по повод негово изказване на заседание на Съвета за национална сигурност – „Това е акт на безумие и национално унижение – да се приема закон, който да забранява на президента да издава заповеди за убийства“(1975г.).

За, а не против съюз с главорези

На среща с министъра на външните работи на Тайланд (1975г.) Кисинджър заявява готовност за сътрудничество с Червените кхмери: „Трябва да кажете на камбоджанците (Червените кхмери), че ние ще сме техни приятели. Те са кръвожадни главорези, но ние няма да позволим това да застане на пътя ни. Ние сме готови да подобрим отношенията си с тях.“ Според различни оценки Червените кхмери са убили повече от 2 милиона души. Решенията на Кисинджър струват хиляди погубени животи в Камбоджа, Виетнам и Лаос. Провалянето на мирния план за прекратяването на Виетнамската война, заради който Кисинджър получава Нобеловата награда, става факт след падането на Сайгон. Кисинджър иска да върне получената награда.

През цялата си политическа и дипломатическа дейност Кисинджър подкрепя свалянето на демократично избрани лидери в различни държави и съдейства за прекрояването на техните граници. Така например Кисинджър работи за свалянето на чилийския президент Салвадор Алиенде и дава възможност начело на страната да застане правителството на Пиночет, известно с хилядите убийства на хора.

За, а не против предприемането на незаконни действия

„Незаконното правим веднага; противоконституционното отнема малко повече време““ – казва Кисинджър по време на среща с турския външен министър Есенбел в Анкара (1975г.). Максимите, към които Кисинджър се придържа, са „целта оправдава средствата“ и „несантиментална оценка на възможностите“. Самият той се смята за привърженик на реалната политика. Принципите на човешките права и международното право за него не са безпрекословни и задължителни. Политикът според Кисинджър „ходи по въже“, чиито два края са „сигурността на миналото“ и „неизвестността на бъдещето“.

През май 2023г. Кисинджър навършва 100 години. Той продължава да дава консултации по геополитически ситуации чрез консултантската си компания. Продължават и споровете, свързани с него. За едни той е военен престъпник, за други успешен политик и американска легенда. Застанал между тези два полюса, Кисинджър илюстрира по своеобразен начин безсърдечието и жестокостта на политиката и дипломацията. Във връзка с агресията на Русия в Украйна Кисинджър изненадва всички, като призовава за мирни преговори. Украйна го обвинява, че всъщност той се опитва да „умиротвори“ агресора в замяна на части от Украйна. В крайна сметка Кисинджър променя мнението си и подкрепя стремежа на Украйна за членство в НАТО.

Дебатите по повод личността и политиката на Кисинджър продължават, защото много хора по света живеят с последиците от неговата дейност.

Подобни статии