| | | | | |

Един интересен сайт, който обещава онлайн справедливост – peopleclaim.com

digital gf7847950b 1280

Това е уебсайт, който позволява на един от оспорващите да публикува искането си онлайн и да покани другия оспорващ да отговори на иска. Ако спорещите не могат да разрешат спора в рамките на определен период от време или ответникът изобщо не отговори на иска, ищецът може да публикува оплакването, а регистрираните потребители на уебсайта могат да предложат решения за разрешаване на спора.

Всеки, който има достъп до интернет, може да стане регистриран потребител и да предлага решения. Ако регистриран потребител предложи решение и член на обществото хареса решението, регистрираният потребител, публикувал решението, ще получи 5 токена Rhubarb (RHU). Ако един от спорещите хареса решението, потребителят ще получи 25 RHU. Ако решението уреди случая, потребителят ще получи 100 RHU токена. Така всъщност PeopleClaim подпомага спорещите при разрешаването на техните спорове, като предоставя на спорещите платформа, която те могат да използват, за да представят аргументите си и като дава възможност на спорещите да получат мнението на трети страни.

Въпреки че Kleros (друг сайт, заел се със същата задача) и PeopleClaim изглеждат добре обмислени и полезни платформи, заслужава да се спомене, че нито една от тях не успява да революционизира областта на онлайн разрешаването на спорове. Например към 16 януари 2023 г. само 1467 спора са били заведени с Kleros от стартирането на Kleros през 2021 г. Можем само да спекулираме за действителната причина, поради която тези две платформи не са променили радикално начина, по който се разрешават онлайн спорове. Една от тези причини може да бъде високата сложност на BCODR платформите. Например, за да използват Kleros, съдебните заседатели и спорещите трябва да имат токени за криптовалута и трябва да знаят как да използват тези токени. Те трябва да имат и специални криптопортфейли. Излишно е да казвам, че криптовалутите (макар и широко разпространени) все още се използват по-малко от фиатните валути и много хора не знаят как да ги използват. Потребителите на PeopleClaim, желаещи да получат RHU, също трябва да знаят как да използват криптовалути и да създават необходимите портфейли

Тази статия не представлява правна консултация и може да се използва само с информационни цели.

Подобни статии