|

Книгатата, която разрешава спорове, е родена от спор

guinness 664452 1280

 

Знаете ли, че книгата, която държи рекорда за най-продаваната авторска поредица книги – „Книгата за рекордите на Гинес“, е родена от спор?

Годината е 1951. Управителят на пивоварната Гинес, сър Хю Бивър,  отива на ловджийско събиране в Ирландия. Тук се включва в спор – дали яребицата или златистата булка е най-бързата дивечова птица в Европа. Ловците упорито спорят, но сър Хю Бивър прави извода, че трябва да се търсят аргументи не просто в техните истории, а в справочната литература. В същото време той си дава сметка, че в домовете и кръчмите в Ирландия и Британия хората непрекъснато спорят по различни въпроси, но няма книга, която да разреши техните спорове. И Бивър наема детективската агенция на братята Макуиртър в Лондон, за да създаде първия сборник на книгата, който по-късно ще стане популярен като Книгата за рекорди на Гинес. През 1954 книгата е факт – отпечатани са 1000 броя, а следващата година вече оглавява класациите за най-продаваната книга преди Коледа.

Всяка година книгата се редактира и се издава през октомври, за да бъде налице преди Коледа. От нея водят началото си много телевизионни шоута и музеи в туристически обекти в Атлантик Сити, Ниагарския водопад, Холивуд, Копенхаген и др.

Въпреки че е родена от спор, тази книга държи да не бъде въвличана в съдебни спорове. Така например през 1991г. са премахнати всички рекорди за надяждане и надпиване, които са били последвани редовно от съдебни спорове. А рекордът за гълтане на мечове е затворен за бъдещи постижения през 1990г., макар че по-късно (1998) е отворен отново. Премахнат е също рекордът за най-дълга целувка, след като двойка от Тайланд се целува в продължение на 58 часа, както и категорията за подводни целувки.

Подобни статии