| |

Споровете за изгубен багаж между авиокомпаниите и пътниците се увеличават

ekranna snimka 2024 02 06 131807

 

Пътниците, които ползват въздушен транспорт, се увеличават.  Общият им брой е повече от 1 милиард (на равнище ЕС – 27). В същото време тенденция е служителите на летищата да се намаляват. Стачки заради съкращенията и ниските заплати стават причина за отмяна на полети в редица европейски страни. В сбора на тези две тенденции е причината за факта – споровете за изгубен багаж между авиокомпаниите и пътниците се увеличават.

Статистиките на Европейския потребителски център след международно проучване сочат, че всеки пети пътник с въздушен транспорт се оплаква от нередности, свързани с полета си, а честа причина за жалбите е изгубен, закъснял или повреден багаж. Заради многото жалби се оказва, че има потребители, които от половин година чакат реакцията на авиопревозвача. За разлика от авиокомпаниите реакцията на пътниците трябва да е бърза.

Преди да започне спор с авиокомпанията, пътникът трябва да е сигурен, че е спазил изискуемите срокове. Превантивна мярка за всеки ценен багаж е неговото застраховане. Друга мярка е поставянето на бадж с името, адреса, имейла или телефона, за да може при необходимост авиокомпанията да се свърже с пътника.

Протоколът, с който се описва проблем, както и формулярът на сайта на авиокомпанията, трябва да се попълнят до 7 дена. След 21 дена багажът преминава в графата загубен, което дава право на пътника да подаде нов формуляр на сайта на авиокомпанията, с който да потърси полагащото му се обезщетение (максималният размер е 1600 евро). Към документите се прилагат копие от билетите и списък на съдържанието на багажа.

Срещу комисиона (около 25% от размера на спечеленото) частни компании предлагат съдействие за получаване на обезщетението.

Подобни статии