| | | |

Ще се промени ли онлайн речта ни след спорове на потребители с ИТ гигантите

social 1958774 1280

 

Носят ли отговорност ИТ платформите за публикуваното съдържание в тях?

Начинът, по който публикуваме онлайн, може да се промени в резултат на споровете с ИТ гигантите Google, Twitter, Facebook. Делата, които сега започват, са във Върховния съд на САЩ. Очаква се да приключат до края на годината, а от техния изход зависи дали ще се промени онлайн речта ни. Ако Върховния съд на САЩ вземе решение в полза на обвинението, платформите ще въведат ограничения, които ще засегнат всички техни потребители. Reddit, Microsoft и Meta са изпратили свои становища за делата, макар че не са сред обвинените.

Делата са заведени от роднини и близки на лица, които са загинали или пострадали от терористични атаки. Според обвинението ИТ платформите носят отговорност за публикуваното съдържание в тях.

Защитата на ИТ гигантите се позовава на американския Закон за приличие в комуникациите, Секция 230, според който телефонните компании не отговарят за това какво хората споделят в телефонните разговори и по тази причина компаниите не могат да бъдат съдени. Споровете се свеждат до въпроса чия е отговорността за речта на даден човек – негова или на инструмента, който е използвал? Законът е стар, но и към този момент се прилага в модерните комуникации. Изменението на закона ще промени начина, по който използваме интернет. Според защитата практически ИТ платформите не могат да са отговорни за съдържанието, което потребителите споделят в тях.  Споровете обхващат и въпроса за алгоритмите на ИТ гигантите, които подбират разпространението на съдържанието. От една страна, платформите трябва да защитават свободата на словото, от друга, да ограничат езика на омразата, от трета, да разграничават призивите към омраза от отрицателните коментари. Според ИТ гигантите въвеждането на отговорност за публикуваното в тях съдържание ще доведе до няколко възможни варианта – ще има платформи, които контролират всяка фраза, такива, които не контролират нищо и такива, които закриват съдържанието.

Подобни статии