| | | |

Ендшпилът като заключителен стадий при спорове

ekranna snimka 2024 06 21 144502

 

Разбирането на ендшпила като заключителен стадий при спорове помага да се прецени кога трябва да спре спорът, да се прекратят действията и на двете страни, за да се премине към дипломация.

В шахмата ендшпилът е заключителният стадий на играта, когато фигурите вече са разменени. Оцелелите на бойното поле са малко. „В този техничен стадий въображението отстъпва място на строгия разчет“. – казва Гари Каспаров и припомня, че за разлика от другите етапи на играта, в повечето случаи грешките при ендшпила не могат да бъдат поправени. В това отношение Каспаров се възхищава от майстора на ендшпила в щахмата, седмият световен шампион по шах – В. Смислов (1921 – 2010). „Аз ще направя 40 добри хода и ако вие успеете да отвърнете със същото, то партията ще бъде реми“ – казва Смислов, чийто игрален коефициент (ЕЛО) е 2690, а мястото му в света за всички времена е 90-то. Може би благодарение на непогрешимия му усет за края на играта се дължи фактът, че Смислов има рекордно шахматно дълголетие, като се състезава до 80-годишна възраст.

При споровете ендшпилът съответства на мирните преговори след приключване на военните действия. Талейран (1754 – 1838), министър на външните работи на няколко правителства във Франция, определено е майстор на ендшпила, когато през 1814 – 1815 г. на Виенския конгрес спасява Франция от разпадане, като става посланик в Лондон и работи за съюз между двете страни. Според Талейран „ако хората се разбираха един друг, нямаше да има световна история“. По време на наполеоновите войни Европа е прекроена и без Талейран Франция е изправена също пред прекрояване. Още през 1801 г. той постига мир с Австрия (Люневилското споразумение), също мир с Великобритания (Амиенски договор, 1802). Талейран има заслуги и за решаване на споровете за независимостта на Белгия. През вековете майсторството на Талейран при ендшпил превръща името му в синоним на дипломатичност, хитрост, стигаща до циничност, интелект и усет за успешен край на спорна ситуация. „Играта в ендшпила се оценява по бинарна скала – тя или е силна, или е слаба и почти няма място за индивидуален стил.“ – казва Г. Каспаров. Определено силна е играта на Талейран при ендшпил, а съветите му при спорове извикват размисли до днес – „Добрият дипломат импровизира своите речи и внимателно подготвя своите мълчания“.; „Хубавото на обещанието е, че винаги можеш да се откажеш от него“.; „Дългата реч не помага за свършването на една работа, така както и дългата рокля не помага на ходенето“.; „Прощавам на тези, които не споделят мнението ми, но не прощавам на тези, които не споделят своето собствено мнение“.

Подобни статии