|

Тактиката на комара при спорове се оказва успешна срещу Наполеон и САЩ

Тактиката на комара при спорове е: бръмчиш и плашиш, но се криеш и нападаш в засада, пиеш кръв и бягаш. При Наполеон комарът са казаците.

Тактиката на комара при спорове е: бръмчиш и плашиш, но се криеш и нападаш в засада, пиеш кръв и бягаш.

Тактиката на комара срещу Наполеон

При Наполеон комарът са казаците. В руската армия те са 40 000 през 1812г. (донски, татарски, башкирски полкове). Практикуват тактиките на своите предци и се учат от военното изкуство на номадските народи. С тактиката на комара извършват едновременно разузнаване и саботаж, прекъсват комуникациите на врага, устройват засади, нанасят поражения в тила.

Самият Наполеон казва, че казаците са най-добрата лека войска сред всички съществували и смята, че ако ги е имал в своята армия, би могъл с тях да обиколи целия свят.  Донските казаци на Платов и кавалеристите на Уваров отиват в тила на врага, атакуват внезапно французите, предизвикват объркване и хаос, след което се изтеглят. Атакуващите са само 6 000, но Наполеон не знае това. Той отклонява вниманието си към тях, а казаците печелят време за армията. На 120 километра от Москва (в района на Малоярославец) казаците са на път да заловят дори императора. Изненадващо атакуват гвардейския корпус, сред който е Наполеон. Те не подозират за успеха си, на 300 крачки са от императора, но са се концентрирали върху грабежи на каруците, натоварени с всевъзможен багаж. Идват френски подкрепления и казаците се оттеглят. По време на бягството на френската армия те продължават внезапно и от време на време да  нанасят неочаквани, болезнени, кратки удари. Възползват се от всяка грешка на врага, а в открита битка влизат само ако ситуацията е подходяща. След безславното напускане на френската армия на 19 октомври казаците са първите, които влизат в Москва. И пак са първите в руската армия през 1814г., които влизат в Париж заедно с царя.

Тактиката на комара срещу САЩ

За САЩ комари се оказват Виет Конг във Виетнамската война, които правят тунели под земята и нападат изненадващо през нощта, а после се крият обратно в тунела през деня. Тактиката включва постоянно движение и местене, това  затруднява максимално противодействието. Често Виет Конг изчакват, докато американците преминат отгоре, след което излизат от тунелите и атакуват отзад. Американските войници казват, че разчистването на тунелите на Виет Конг са най-ужасната и смъртоносната задача. Тунелите се простират на километри и са със сложна система, слабо осветени, широки колкото рамене на човек. Те са и защита от въздушната сила на САЩ. Към всичко това трябва да прибавим тяхната нестабилност, можело е да се срутят по всяко време. За Виет Конг тунелите са убежища, болници, складове за боеприпаси, храна и вода, щабове, системи за вентилация на въздуха и спомагателна мрежа. Входовете са замаскирани и са пръснати из джунглата на Виетнам, но също и в близост до села. Изключително трудна е локализацията им. Освен това са проектирани да бъдат смъртоносни за всеки, който проникне в тях, защото са снабдени с капани с шипове, отровни газове, гранати, змии.

Оказва се, че тактиката на комара при спор може да бъде успешна и срещу най-могъщия враг.

Подобни статии